Met mijn jongste zoon ben ik een lang weekend in Berlijn. We hadden nogal wat files onderweg, en na aankomst was het al hoog en breed etenstijd. Om half negen zaten we aan het wankele tafeltje van een pizzeria, op het trottoir langs de Langhansstrasse.

Gelukkig, we konden er nog eten! Een vriendelijke ober bracht de kaart en legde ons in half Italiaans, half Duits en half Engels – oké, dat is anderhalve ober, dus een derde van elk van die talen 😉 – uit dat we alles van de kaart konden kiezen maar dat we het wel in contant geld moesten betalen.

In Nederland zijn we zó gewend om te kunnen pinnen dat de meesten van ons nauwelijks meer contant geld op zak hebben. Wij dus ook niet.
De ober had ons correct ingeschat: toeristen zonder Bahrgeld. Ook dát is communiceren met je klant.
Gelukkig heeft zoonlief gezonde benen. Ik niet, zoals je misschien weet, dus ik mocht rustig aan dat tafeltje blijven zitten en naar alle langskomende mensen kijken in de nog zomerse avond. Hij liep intussen de hele Langhansstrasse af, die in overeenstemming met zijn naam láng was, en vond een geldautomaat waar hij vijftig euro uit kon trekken.

Toen ik zo oud was als hij, bestond pinnen nog niet en kon je geld niet uit een automaat halen. Destijds hadden we zonder contant geld echt geen pizza kunnen gaan eten. Aan de andere kant: toen had ik waarschijnlijk wél een paar briefjes bij me gehad.

Ik weet vrijwel zeker dat het met AI net zo zal gaan. Dat het voor onze kinderen of kleinkinderen haast ondenkbaar zal zijn dat je ooit helemaal zélf moest verzinnen waarover je een nieuwsbrief zou schrijven. Of wat de eerste alinea dan moest zijn, of de titel. En dat jij en ik het dan nog wel kúnnen, maar dat het toch onwennig voelt.

Daarom vind ik dat je nú al moet beginnen. Leer AI kennen als tekstschrijfhulpje! Als je nu vast uitdoktert hoe ChatGPT – op dit moment nog de allerbeste AI-tool voor teksten – het beste voor jou kan werken, kun je in de toekomst allebei nog.
Heb je het gemak van kunstmatige intelligentie, en je eigen schrijfvaardigheid als toetssteen en voor het plezier van een écht eigen tekst maken in jouw geest.
Zoals wij vandaag het gemak hadden dat we om negen uur ’s avonds gewoon ergens geld konden pinnen, en daardoor contant geld hadden om ouderwets mee te betalen.

De leukste manier om bij te blijven is op 22 september. Dan geef ik voor de tweede keer de (uiteraard stevig geactualiseerde) Magische Contentdag! Op een groene locatie bij Leiden, met een super lekkere lunch die helemaal biologisch en vegetarisch is. Met mij in feeststemming omdat ik het zo ontzettend leuk vind om in iets nieuws te duiken op mijn vakgebied en jou daarvan te laten meeprofiteren!
Er is nu nog plek, dus meld je als de sodemieter aan en doe volgende week mee!