Een beeld zegt meer…

“Een beeld zegt meer dan duizend woorden”, zegt de spreker enthousiast, en de ondernemers in de zaal bij deze netwerkbijeenkomst knikken instemmend, ze hebben het vaker gehoord. Hij is een videomaker, en natuurlijk gebruikt hij deze gevleugelde uitspraak graag voor zijn boodschap: ondernemers, het is tijd om te stoppen met schrijven en beeld te gebruiken!

Ik was bang dat video het eind van tekst zou betekenen

Ik moet je bekennen: ik hoor regelmatig beeldmakers dit argument gebruiken en ik moest er altijd even wat van wegslikken. Want – laat ik eerlijk zijn – ik leef ervan dat ik ondernemers leer om goede teksten te schrijven. Zou dit het einde zijn van mijn vak? Zou iedereen nu overgaan op het maken van filmpjes en (daar zat mijn angst natuurlijk vooral) zou niemand meer op mijn woordmagie zitten te wachten?

Gelukkig kreeg ik mail – van een videograaf

Op een dag deelde ik die angst met een bevriende videomaker. Als antwoord stuurde ze me een video. Zonder geluid en zonder ondertiteling. Zonder begeleidende tekst.
Het zei helemaal NIETS.

Beeld heeft tekst nodig

Daar ben ik haar nog altijd dankbaar voor. Het heeft me doen inzien wat ik eigenlijk allang wist: tekst blijft nodig. Tekst geeft context en bepaalt hoe je het beeld interpreteert.
In de titel van je video.
In de omschrijving ervan, waardoor je doelgroep nieuwsgierig wordt en je filmpje aanklikt.
In wát je vertelt in je video.
In je social media posts.
Op je website.

Het gaat om de boodschap, niet om de vorm

Belangrijker nog is dat dit ene mailtje me er weer eens op wees dat geschreven tekst ook maar een vorm is. En het gaat in de begeleiding die ik trainers en coaches geef, nooit om de vorm; het draait om de boodschap die ze hun lezers of hun kijkers te bieden hebben.
Samen halen we die boodschap naar boven.
We halen de kern eruit en bekijken hoe ze daarover zó kunnen schrijven dat hun blogs, webteksten of social media posts hun lezers echt bereiken. Ik leer hen om zo naar hun bedrijf te kijken dat ze elke dag wel tien blogonderwerpen kunnen verzinnen en er minstens eentje per week daadwerkelijk kunnen uitwerken.

Van die onderwerpen kun je ook een video maken

Of een podcast.
En daar moet dan weer tekst in, en tekst bij.
Net zoals er goed beeld bij dat blog moet.

Tekst en beeld hebben elkaar nodig

Kies dus vooral de vorm of de vormen die bij jou en bij je publiek passen. En gebruik die vorm om jouw boodschap op een aansprekende manier over te brengen, in tekst en beeld. Dan word je gehoord, gelezen, gezien.