“Nu ik ermee bezig ben, zie ik de héle dag onderwerpen om over te bloggen!” Hij zegt het met een mengeling van irritatie en enthousiasme. Het laatste overheerst. Voor iemand die aan de blogtraining begon met de vraag ‘Waar moet ik het dan elke keer over hebben??’ is het best een gave ervaring om ineens overal blogonderwerpen in te zien.

Ken je boodschap

Het is eigenlijk best simpel. Jij zult vast ook een paar dingen hebben die je jezelf steeds weer hoort zeggen tegen je klanten. Te simpel voor woorden, vind je zelf waarschijnlijk. Van die basisdingen, waarvan je eigenlijk verwacht dat iedereen ze inmiddels wel weet… Maar je herhaalt ze niet voor niks steeds weer, tegen vrijwel elke klant met wie je werkt. Voor je klanten is het dus géén gesneden koek.

Vind ‘haakjes’

Die basisdingen, die je jezelf steeds weer tegen je klanten hoort zeggen, dat zijn er een stuk of drie. Of misschien vijf.

Dat wil niet zeggen dat je er maar vijf blogs over kunt schrijven, verre van dat! Er is toch ook niet maar één liedje over een verloren liefde? In Adeles ‘Someone like you’ heeft haar geliefde een nieuwe partner met wie hij net getrouwd is; Olivia Chaney bezingt in ‘False bride’ dat haar lief met een ander trouwt. Zelfde thema, maar niemand zal denken ‘wat een overbodig nummer, hier is toch al vaker over gezongen’.

Ook jouw boodschap kun je elke keer weer in een nieuw jasje brengen. Vanuit een ander perspectief. Met een nieuwe vergelijking. Vrijwel álles kan een ‘haakje’ zijn, een aanknopingspunt voor je boodschap. Als je er een beetje mee oefent, zie je steeds meer mogelijkheden. Dan zing je voor je het weet honderd liedjes over verloren liefdes op een dag.

Word gek van jezelf (minstens 100 haakjes per dag!)

Als je er een beetje mee oefent, vind je steeds meer haakjes. Dan begint het te stromen en als het even wil, schieten je minstens honderd haakjes per dag te binnen. Echt! Net als de deelnemer aan mijn blogtraining. ‘Zet concrete stappen om je doorvoelde doelen te bereiken’, dat was samengevat zijn boodschap. “Een polsbandje van een festival: blog! Een jonge vrouw die na een relatiebreuk als digitale nomade over de wereld reist: blog! De buurman die een stuk van zijn grasveld verandert in een moestuin omdat hij zo graag groenten kweekt, al ziet zijn vrouw dat niet zitten: blog! Een vlag met een schooltas eraan: blog! Het houdt niet meer op…”, verzuchtte hij. Best lekker, nooit meer hoeven piekeren waar je nóu weer over moet bloggen.