Eerst schrijven?

Ik stond in dubio vanmorgen. Een hoop werk op mijn actielijst. Social media posts schrijven, een artikel schrijven voor een vakblad, coachings voorbereiden… maar ik móest ook naar de apotheek voor hooikoortspilletjes en boodschappen doen voor mijn ouders. Prioriteren is niet mijn sterkste kant. Vandaar het dubio.

Tot ik bedacht wat ik altijd tegen mijn coachees zeg. Als ik eens naar mijn eigen wijze raad zou luisteren?

De langzaamste weg: lopen

Dus ging ik níet achter mijn bureau zitten om eerst dat artikel te schrijven (dat lag me het zwaarst op de maag). Ik raapte al het oud papier bij elkaar, trok mijn wandelschoenen aan en koos de traagst mogelijke manier – lopend – om naar papierbak, apotheek en supermarkt te komen.

Schrijfstops tussen de krokussen

En dat werkte.

Ik nam een schrijfblokje en een pen mee. Telefoon voldoet ook in zo’n geval, maar ik wilde niet het risico lopen dat ik bij kijken op mijn telefoon meteen afgeleid zou worden.

Bij vertrek richtte ik mijn gedachten even op het onderwerp van het artikel en de boodschap die dat zou moeten geven aan de lezer. Toen stapte ik de zonnige straat in, keek naar krokussen en zelfs al wat narcissen in bloei, raapte wat zwerfvuil… en stopte op de eerste hoek omdat me een idee te binnen schoot voor de artikelstructuur. Even schrijven en weer verder. Zon, krokussen, een opa met kleindochter die boodschappen naar binnen sjouwden… schrijfstop, want ineens schoot me een verbindingszin te binnen voor de tweede en derde alinea. Zon, krokussen – je snapt ‘m.

Op de terugweg deed ik zo een heel lijstje ideeën voor social media posts.

Mijn eigen advies bleek te werken

Het werkte dus uitstekend, het advies dat ik coachees zo vaak geef: ken je schrijfproces, en zorg dat je daarin plaats inruimt voor creatief denken. Beweging helpt daar vaak bij, maar ook tekenen of mindmappen stimuleren je creativiteit. Geef je dat actief de ruimte, zoals ik vanmorgen deed, dan ben je al wandelend of tekenend dus heel efficiënt aan het schrijven. Dit artikel rolde zó uit mijn toetsenbord.

Gunstig bijeffect: die boodschappen zijn ook meteen binnen.