Ha, je hebt het! Je weet waar je volgende blog over moet gaan.
Over multitasken.
Of over talentontwikkeling.
Of stressreductie.

Een prima onderwerp, dat past bij jouw boodschap en aansluit bij wat jouw beoogde lezer bezighoudt. Maar hoe begin je je blog?

Het is best lastig om op gang te komen

Die eerste regels, die zijn vaak het moeilijkst om te verzinnen. Dus wat doen veel (beginnende) bloggers? Die pakken Wikipedia of een woordenboek erbij, zoeken de definitie van hun onderwerp en schrijven die over. Netjes met bronvermelding.

Onderwerp ingeleid

Dat wel.
Maar ook: lezer vertrokken.

Want wie leest er nou een woordenboek?

Wat is er voor jouw lezer interessant aan die definitie? Die is feitelijk, droog, saai. Niks wat een lekker ‘haakje’ geeft, nieuwsgierig maakt, de interesse van je lezer kietelt.
Die lezer haakt dus af.
Die gaat iets leuks lezen.

Toch mag het van mij hoor, beginnen met een definitie

Als je eenmaal begonnen bent met schrijven, vloeien de volgende alinea’s vaak vanzelf uit je pen. Als je die drempel maar even over bent.
Daarom mag je wat mij betreft beginnen met die definitie.

Als je hem maar niet laat staan

Lees je blog door als je uitgeschreven bent. En schrap dan die eerste alinea, met dat droge stukje woordenboek.
Dikke kans dat je tweede alinea een prima begin van je blog is. Want daar was je al lekker op gang. Daar zat je midden in je onderwerp.
Daar schreef je iets als ‘Je bent misschien trots dat je zo goed twee dingen tegelijk kunt doen, of zelfs nóg meer. Hartstikke effectief, toch? Maar helaas: je bent trots op iets wat niet bestaat.’
Of je schreef: ‘Er zijn vast dingen die jou nauwelijks moeite kosten. Die je gewoon leuk vindt, en makkelijk even tussendoor voor een ander doet. Dikke kans dat dát jouw talenten zijn.’
Of: ‘De zon schijnt op je blote voeten. Lekker warm, terwijl je voetzolen vochtig zijn van de dauw die nog op het gras ligt.’

Kijk, dát zijn goede openingszinnen

Daarmee zet je je lezer meteen midden in de actie, midden in het onderwerp.
En soms heb jij als schrijver daarvoor even een aanloopje nodig.
Een definitie werkt vaak prima als aanloopje. En als je hem daarna weer weghaalt, is je lezer ook blij.