Beetje rare timing, begin oktober. Het was dan ook in de uitverkoop, maar dat was een bijkomend voordeel. Ik wilde echt nú een nieuw badpak.

Ik heb me namelijk iets voorgenomen: ik blijf zwemmen deze herfst, zo lang het me iets positiefs brengt. Buiten, in open water. Als je wilt weten waarom, kijk dan even op de website van Susan.

Dus moet ik een paar keer per week het water in

Terwijl iedereen de winterjassen weer tevoorschijn haalt, zwem ik dus een paar keer per week. Ook nu het nog maar 14 graden is. Ook als het regent, zoals gisteren.

Het kostte me ook best moeite hoor, om gisteren toch mijn badpak aan te trekken en naar het meertje vlakbij te fietsen, en vooral om daar daadwerkelijk in het water te plonzen.

Ik heb het wél gedaan

Ik heb het gedaan, want ik realiseer me: als ik nu een paar keer per week blijf zwemmen, wen ik eraan. Aan het ritme van regelmatig zwemmen, en aan de temperatuur van het water. Want het gaat natuurlijk gewoon steeds kouder worden, maar als ik de regelmaat erin houd dan ga ik dat geleidelijk normaal vinden.

’t Is net schrijven, eigenlijk

Terwijl ik me gisteren stond om te kleden aan de rand van dat meertje, bedacht ik dat dat eigenlijk voor heel veel dingen geldt. Als je jezelf went aan een vast ritme, lukt het je ook op momenten dat je er even geen zin in hebt. Of geen tijd, of geen inspiratie.

Zo heb ik tijdenlang maar zo af en toe blogs geschreven. Als ik spontaan een idee had, en tijd om het uit te werken. Dus publiceerde ik ze ongeveer net zo vaak en net zo frequent als het strandweer is in een Nederlandse zomer: dan weer eens om de paar dagen, en dan weer wekenlang niet. Tegenwoordig blog ik wekelijks. Onderwerpen genereren vind ik nooit een probleem, tijd vinden wel. Maar nu het een vast ritme heeft, wordt het steeds meer zoals dat buiten zwemmen: gewoon blijven doen, en dan lukt het ook als de omstandigheden even wat minder meewerken.

Elke maand een dag

Het is voor mij, notoire chaoot, nauwelijks te geloven maar ik help er zelfs anderen mee. Op de maandelijkse dagworkshop Bloggen voor een hele maand (of langer) schrijven maximaal 8 ondernemers in één dag hun blogs voor een aantal weken, en ik help onderwerpen genereren, en trek iedereen vlot die even vast zit in z’n verhaal. En daar zei vorige week iemand: “Ik schrijf me meteen in voor de rest van het jaar, dan zit het tenminste in mijn ritme.”

Ik ga nog meer dingen een ritme geven

En dat, bedacht ik gisteren toen ik eenmaal zwom, ga ik voor meer dingen doen.

Elke maand mijn omzet en acties plannen.

Elke dag op een vast tijdstip feedback geven in de Tekstchecker.

Elke woensdag bij mijn moeder eten, zodat ze eens wat anders eet dan uit de keuken van het huis waar ze woont en zodat ze eens per week gezelschap heeft aan tafel.

En zwemmen dus.

In mijn nieuwe badpak, in steeds kouder water. Ik ben eerlijk gezegd zelf ook erg benieuwd hoe lang dat me iets positiefs blijft brengen, maar gisteren heb ik me de hele dag fris gevoeld door het zwemmen, en energiek door mijn eigen doorzettingsvermogen!