Had jij een gevoel bij Joe Biden toen je hoorde dat hij presidentskandidaat werd?

Als je de Amerikaanse politiek beter volgt dan ik misschien wel.
Ik had dat niet.
Natuurlijk wist ik in grote lijnen wie hij was. Obama’s vice-president, oude rot in het vak, twee keer eerder in de race voor het presidentschap. En ik had ergens gelezen dat hij zijn vrouw en dochtertje had verloren in een auto-ongeluk. Rot voor zo’n man. Het maakte nog niet dat ik echt iets vóelde bij die naam.

Ik kende alleen maar de feiten

Net zoals je volgers over jou, waarschijnlijk.
Als jij kennis deelt, onthouden je lezers misschien de tips die ze op dat moment meteen kunnen toepassen.
Als je feiten over jezelf vertelt, op je website of in je blogs, dan weten je lezers in grote lijnen wat je doet en wie je bent. Je kunt zelfs persoonlijke ervaringen feitelijk vermelden en dan weten ze dat ook: je hebt ooit een tijd niet kunnen lopen, je bent gescheiden of je werd gepest als kind. Genoteerd.
Maar niet onthouden.

Joe Biden was 29 toen hij in het ziekenhuis zat

Hij zat aan het bed bij zijn twee zoontjes Beau en Hunter, die gewond waren geraakt in het auto-ongeluk waarin hun moeder en babyzusje gestorven waren. Joe was net gekozen tot senator, en ergens in zijn achterhoofd speelde de vraag of hij dat ambt nu wel zou aanvaarden. Zijn zoontjes hadden hem nodig, dat ging voor.

President Nixon belde hem

Met condoleances voor zijn verlies, met medegevoel over de situatie waarin hij zich bevond – maar ook met een oproep: ‘Joe, je vrouw heeft met jou gevochten voor deze senaatsverkiezing. Wil je je plek als senator innemen, voor je kiezers en voor je vrouw?’En Biden zei ja. Met één voorwaarde: ‘Als blijkt dat ik door mijn ambt niet de vader kan zijn die mijn zoons nodig hebben, dan stop ik ermee.’

Vanaf het moment dat ik dát hoorde, had ik wel gevoel bij Joe Biden

Hij was ineens meer dan zomaar een naam en een verzameling feiten.
Vanaf dat moment voel ik iets als zijn naam genoemd wordt.
Want nu heb ik niet meer alleen een serie feiten als houvast om me te herinneren wie deze man is, maar een verhaal waar emotie aan zit. De feiten kende ik al.

Het werd pas een verhaal door de concrete details

Als jij de feiten en ervaringen die in je teksten staan, op een andere manier vertelt, dan onthoudt je lezer je. Door concreet te zijn, je gedachten en gevoelens te beschrijven, ziet je lezer écht wie je bent.
Dan ben je meer dan een verzameling feiten.
Dan ben je een mens, een persoon bij wie ze een gevoel hebben.

Het kan zijn dat ze dan voor een ander kiezen, op basis van dat gevoel

Dat is prima. Zowel voor jou als voor die klant, want er zijn betere matches denkbaar voor beiden.
Degenen die op basis van zulke teksten wél voor je kiezen, passen bij je.

Neem deze week eens een uurtje de tijd om te checken of jij feiten of verhalen vertelt

Bekijk je website of je meest recente blogs met deze ogen. Waar vind je feiten die je best met wat meer detail zou kunnen vertellen? Pas ze aan, en zie hoe ze meteen krachtiger werken!